FOSSHAUG - Bandygalen, av Per Fosshaug & Anders Lif
Per Fosshaug har skrivit en bok om sitt liv där mycket har kretsat kring bandyn. Till sin hjälp har han haft Anders Lif som varit journalist på Vestmanlands Läns Tidning. Anders har tidigare bl.a. skrivit boken "Om bandy vore livet" och även hjälpt Jonas Claesson med sin bok om bandy.

I boken berättar Per Fosshaug om sin uppväxt hemma i Borlänge och om hur allt startade en gång i tiden. Vi får veta hur det kom sig att han valde att just spela bandy när de flesta andra i sin omgivning valde andra sporter. Fosshaug avslöjar sin bakgrund och att han på senare år fått reda på att han har mer bandyblod i sig än vad han först kunde ana. Fosshaug är t.ex nära släkt med en känd bandydomare som han ofta skällt på ute på plan.

Av de många berättelserna i boken handlar flera stycken om de olika VM-turneringarna Fosshaug var med i. Vi får följa hans syn på laguttagningar, taktik, uppladdningar och förbundskaptener. Fosshaug berättar ganska öppenhjärtat om sina känslor vid olika turneringar och hur det kom sig att turneringarna gick som de gick.

Parallellt med VM-turneringshistorierna så växlar Fosshaug med att berätta om sin karriär i de olika klubbarna. Vi får följa hans kärriär som började i Borlänge och som sedan fortsatte i Falun, Vänersborg, Västerås, Sandviken och Tillberga i nämnd ordning. Här berättar t.ex. Fosshaug om hur det kom sig att han hamnade i Vänersborg och det är i detta avsnitt han nämner de i media uppmärksammade läggmatcherna.

Ett avsnitt i boken handlar naturligvis om domarna och Fosshaug ger sin syn på en del av hans kända utbrott mot domarkåren. Vi får även läsa Fosshaugs version om hur det gick till när han åkte fast för rattonykterhet på sin cykel och började bråka med dessa poliser.

Det som gör boken extra läsvärd är Fosshaugs syn på det han varit med om. Vi får följa hans tankar om en hel del ledare och spelare han kommit i kontakt med genom åren i de olika klubbar han varit i. Fosshaug berättar vilka han har stor respekt för och de som betytt mycket för honom under sin karriär. Självklart berättar han även en del om de spelare och ledare som han inte har så mycket till övers för.

De som förväntar sig en bok fylld av avslöjanden och nya skandaler kommer att bli besvikna för boken handlar främst om bandy och om Fosshaugs liv. Naturligtvis tar han upp de skandaler han varit med om, men det är inga direkta nyheter. I tidningarna när boken släpptes handlade det mycket om sprit och läggmatcher, men dessa saker upptar en mycket liten del av boken.

Boken ligger på Sportförlaget och finns till försäljning på deras hemsida och hos bokhandlarna. ISBN: 78-91-85319-02-2Jimmy Andersson
jimmy@jimbobandy.nu