Arne Argus - Bandy-jubel
Arne Argus gav 2005 ut den här boken som tar upp historiska och dagsaktuella händelser i bandyn. Arne Argus var tidningsman i 50 år, där han bland annat jobbade som sportjournalist i Nässjö och på Östgöta Corresondenten i Linköping. Han var även ordförande i svenska bandyförbundet på 60-talet.

Boken har ett par huvuddelar som den koncentrerar sig på. Allsvenskan 75 år, 100 mästarlag, 25 VM-turneringar och så en hel del statistik. Dessutom finns en kapitel med gästskribenter, där artiklar från både känt och okänt folk återfinns.

Det finns ingen direkt röd linje i boken, utan det är mest en massa artiklar och händelser indelade i de olika kapitlen. En hel del intressant läsning finns dock i artiklarna, och roligast är de som har några år på nacken. Det finns även en hel statistik i boken, vilket kan göra den extra intressant för den statistiksugne.

En liten del i boken tar upp de 99 spelade SM-finalerna fram till 2005. När jag köpte boken trodde jag det var detta boken skulle handla om och blev lite besviken när bara målskyttar och resultat stod uppradade i finalerna.

Längst bak finns även samtliga allsvenska tabeller från 1931-2005 med slutspelsresultat. En likadan sammanställning finns för de VM-turneringar som spelats 1957-2005. Boken kan vara bra som en uppslagsbok, men annars fyller den nog tyvärr ingen större funktion.

Boken ligger på Hedéns grafiska konsult och kan fortfarande finnas hos en del välsorterade bokhandlare, men bästa sätter är nog att ta kontakt med Arne själv ifall man är intresserad av boken. ISBN: 91-631-7669-6Jimmy Andersson
jimmy@jimbobandy.nu