Anders Lif - Om bandy vore livet
Anders Lif är till vardags journalist på Vestmanlands Läns Tidning. I den här boken har han skrivit ihop 37 berättelser om bandyns märkliga värld under 90-talet. På baksidan av boken står det att det här är en annorlunda bok om bandy, vilket är en nog så passande beskrivning. Boken tar bland annat upp skandaler, klantigheter, läggmatcher, fantastiska dribblingar och geniala passningar.

Av de 37 berättelserna handlar flera om Ryssland och om hur bandylivet är där. Vladimir Janko är ofta förekommande i dessa rysslandshistorier. Under sin aktiva karriär var Janko sovjetisk landslagsspelare, men i boken handlar det om Janko i rollen som klubbledare och förbundskapten.

Ett avsnitt i boken tar upp hur Sören Boström förödmjukade både Vodnik och Janko i en europacupmatch mellan Vodnik-VSK. Sören Boström satte upp VSK:s reservmålvakt Anders Carlsson på topp som dessutom gjorde ett mål på straff.

Vladimir Janko glömde inte Sören Boströms oförskämdhet att spela med en reservmålvakt på topp. I några avsnitt senare i boken går det att läsa om hur Janko tar ut sin revansh mot både Västerås och svenskar.

Ett par andra rysslandsberättelser handlar om de många kyliga matcherna inför storpublik och hur ryssarna värmer sig på läktarna. Dessutom får vi veta varför Sergei Lomanov hamnade i just Sirius när han fick möjlighet att spela i Sverige.

Berättelserna från Sverige kretsar av naturliga skäl mycket kring klubben Västerås SK samt deras spelare och ledare på 90-talet. Många historier handlar om Pelle Fosshaug, Hans Johansson, Ola Johansson, Sören Boström och Stefan "Lillis" Jonsson. Även om man inte är VSK-anhängare innehåller boken massvis med intressant och rolig läsning kring bandyn. Precis som Anders Lif skriver i bokens förord så kan boken anses som en kärleksförklaring till bandyn.

Boken ligger på Sportförlaget och finns fortfarande till försäljning hos bokhandlarna.
ISBN: 91-88541-30-4Jimmy Andersson
jimmy@jimbobandy.nu