SM-finalen och guldet 1987
Här följer information och bilder över IFK-s SM-final och deras guld som de tog 1987. Bilderna är inscannade från en över 20 år gammal Motala Tidning så kvaliten blir därefter. Fotografer är Tord Olsson och Åke Karlsson. Både Motala Tidning och nämnda fotografer har gett sitt tillstånd att låta mig publicera deras bilder på min sida. Tack för det!

Texten på den här sidan är delvis inspirerad från Motala Tidning, men även så som jag själv kommer ihåg händelserna. Fakta och statistik är hämtad från mitt eget arkiv.


Här är mästarna som jublar efter IFK-s första och hittills enda SM-guld.


Förutsättningar:

IFK var lite överaskande i final det här året. Seriespelet hade i och för sig fungerat rätt bra och IFK slutade på en tredje plats i den södra allsvenskan. De på förhand största favoriterna inför slutspelet var Vetlanda och Boltic. Vetlanda hade dominerat stort i seriespelet och vann den södra allsvenskan överlägset. I slutspelet hade IFK lite tur med lottningen eftersom Vetlanda och Boltic lottades på samma sida. De stötte på varandra i semifinalen och det blev en stentuff historia. Vetlanda såg ut att gå segrande ur den striden, men Boltic lyckades vända på det hela och vann till slut med 2-1 i matcher.

IFK imponerade på sin sida i slutspelet. De besegrade Ljusdal enkelt i kvartsfinalen med 3-1 i matcher. IFK förlorade den andra matchen upp i Ljusdal med 3-2, men de övriga matcherna vanns enkelt. I semifinalen väntade sedan överaskningslaget Kungälv som i sin kvartsfinal slog ut seriesegrarna i den norra allsvenskan, Sandviken, med 3-2 i matcher. IFK hade dock inga större svårigheter att besegra Kungälv i sin semifinal. Det blev 2 raka segrar, 2-1 och 5-2, och IFK var klara för sin andra SM-final. Två år tidigare hade ju IFK förlorat SM-finalen mot Boltic med 4-3. Nu fanns det alltså chans till revanch. Experterna var enade om att den moraliska finalen hade spelats i semifinalen mellan Boltic och Vetlanda. Motala skulle bli en enkel match för det stjärnspäckade och rutinerade Bolticlaget.


Finalen:

IFK började finalen starkast och tog överaskande hand om spelet. Trots ett par bra chanser så blev det Boltic som kunde ta ledningen i finalen efter slarv i IFK-laget. Bollen hamnade till slut hos Ola Johansson som kunde passa fram till en fri Kjell Kruse som sköt in 1-0 till Boltic efter 25 minuter. Efter målet jämnade spelet ut sig och Boltic tog över allt mer. Det blev dock inga fler mål i den första halvleken utan 1-0 blev halvtidsresultatet.


6000 tillresta Motalafans gjorde allt för att heja fram IFK till en seger.

I den andra halvleken rivstartade Boltic men det var ändå IFK som lyckades kvittera till 1-1 i den 48:e matchminuten. Mikael Arvidsson kunde ur nästan ingen högervinkel alls smälla dit bollen i den bortre burgaveln bakom Boltics målvakt Anders Bridholm. Passningen ut till Arvidsson kom från Ulf Spångberg på ett frislag.

Glädjen blev dock kortvarig för IFK-s del. Redan i anfallet efteråt lyckades Ola Johansson lirka sig igenom IFK-s försvar och göra 2-1 till Boltic. Nu kändes det som om Boltic hade tagit över och hade ett visst grepp om spelet. IFK kämpade sig dock tillbaka och jagade frenetiskt för att få till en kvittering. Boltic började dra på sig en del utvisningar och med 15 minuter kvar kunde Thomas Karlsson slå in kvitteringen till 2-2 efter en fin framspelning från Mikael Arvidsson.


Thomas Karlsson väntar ut Bridholm och sprätter upp bollen i nätet till 2-2.

Avslutningen av den ordinarie matchtiden blev dramatisk. IFK hade ett par hyfsade lägen att avgöra, men framförallt hade Boltic ett par fina chanser att avgöra finalen. Både Kjell Kruse och "Pinnen" Ramström var framme i bra lägen. Fast bollarna smet straxt utanför målramen vid dessa tillfällen.


Avgörandet:

För första gången skulle en SM-final avgöras genom sudden death. Förlängningen började avvaktande från båda håll, men så ungefär 5 minuter in i sudden death drar sig Mikael Arvidsson igenom Bolticförsvaret som inte har något annat val än att haka upp Arvidsson. Örjan Gunnarsson och Björn Tömmernäs tar på var sin sida oschyst hand om Arvidsson. Domaren Olle Modin ser ingen annan möjlighet än att blåsa straff för IFK.


Örjan Gunnarsson (närmast) tar hand om Arvidsson med hjälp av oschysta metoder.

Säsongens säkraste straffskytt Håkan Rohlén sitter på avbytarbänken och vilar när Arvidsson fälls. Tränare Pär Höckert säger åt honom att åka in, och det är först inne på plan igen som Rohlén förstår att det är straff till IFK. Han har inte uppfattat situationen och slipper bli extra nervös inför den tuffa uppgiften att slå straffen i sudden death. Väl framme vid straffpunkten gör han inga misstag utan slår in straffen vid Bridholms vänstra sida till 3-2. Bridholm slänger sig åt rätt håll och är nära att rädda straffen, men Rohléns straff är alldeles för bra slagen och den går i mål straxt innanför stolpen.


Bildserie över Rohléns straffmål som avgör SM-finalen

Glädjen är total i IFK-laget efter Rohléns avgörande straffmål i sudden death. IFK Motala vinner för första gången SM-guld i bandy. Detta guld brukar rankas som det mest överaskande i modern tid inom svensk bandy.


Håkan Rohlén i färd att ta emot publikens jubel. Thomas Påhlsson först framme av spelarna.


Firandet:

Efter matchen delades SM-bucklan ut till IFK där lagkapten Ulf Spångberg får äran att först ta emot den från svenska bandyförbundets ordföranden Stig Lindström.


Lagkapten Ulf Spångberg lyfter triumferande SM-bucklanPär Höckert och Håkan Rohlén nöjda efter slutsignalen

Mikael Arvidsson var av många ifrågasatt under säsongen i Motala där han hade det ganska så tungt fram till finalen. Flytten från Villa till Motala verkade inte riktigt lyckad och han hade det svårt att komma till sin rätt i IFK. Den forna skyttekungen från Villa gjorde för honom blygsamma 18 seriemål för sin nya klubb Motala. I finalen visade han dock alla tvivlare vad han gick för och var delaktig i samtliga IFK-s 3 mål. Han gjorde själv ett, passade till ett och ordnade fram den avgörande straffen. Här nedan ser vi honom lyfta SM-buckan och därmed får han sitt efterlängtande SM-guld.


Mikael Arvidsson lyfter SM-bucklan.


Matchfakta SM-finalen 22 mars 1987:

IFK Motala - IF Boltic 3-2 (0-1) efter sudden death
Målen: 0-1 Kjell Kruse (25), 1-1 Mikael Arvidsson (48), 1-2 Ola Johansson (49), 2-2 Thomas Karlsson (75), 3-2 Håkan Rohlén (96)
Utvisningar, IFK: inga, Boltic: 35 min.
Publik: 12 823
Domare: Olle Modin


Mästarna:

Per-Olof "Poppen" Pettersson, målvakt
Joakim Sjögren, målvakt
Ulf Spångberg, försvar
Peter Bengtsson, försvar
Kjell Edberg, försvar
Stefan Samuelsson, försvar
Robert Johnsson, försvar
Urban Andersson, mittfält
Håkan Rohlén, mittfält
Thomas Påhlsson, mittfält
Frank Nordlund, mittfält
Thomas Karlsson, anfall
Tony Westling, anfall
Mikael Arvidsson, anfall
Jimmy Andersson
jimmy@jimbobandy.nu